Perinteistä leiritoimintaa perheille

KESÄHEINÄLEIRILLÄ UITIIN JA SAUNOTTIIN

Mitä kesä olisikaan ilman kunnon lasten leiriä kauniin järven rannalla, totean minä; eläkkeellä oleva nuorisotyöntekijä, joka 1970 -luvulla vietti parhaimmat ajat kesistä, joko kunnan tai erilaisten järjestöjen leireillä. Nyt se toteutui pitkästä aikaa 26.-3.7. Rajaniemen lomakeskuksessa Virroilla.

Vihdin Retkeilijöiden neljä aikuista – Helli ja Hannu Kyllönen ja me Karin kanssa. Minä toimin yhtenä ohjaajana. Lapsia meiltä osallistui 3;  Venla, Max ja Mikael Tiurahovin Ystävien Kesäheinäleirille.

Leirin vastaavina ohjaajina toimivat Markku Lindgren ja Raisa-Tiina Lahtinen. Meitä oli siellä eri ikäisiä vanhempia, isovanhempia ja kummeja  yhteensä 19 ja lapsia 24.

Ensimmäisenä päivänä kierrettiin leirialue ja illalla pidettiin tutustumisilta Siekkisalissa. Siinä ei sen kummempaa, mutta seuraava päivä olikin sitten täynnä touhua ja tekemistä. Leirin nuorimmat askartelivat omaisten ja ohjaajien kanssa samassa paikassa, missä edellisen illan tutustuminen suoritettiin. Yli 6 – vuotiaat osallistuivat rantakalakisaan laiturilla Siekkijärven rannassa, jossa Rajaniemi sijaitsi.

 Lounaan jälkeen lapset ja aikuiset pääsivät testaamaan jurttasaunaa, jonka Tampereen nuorisopalvelu oli meille vuokrannut kolmeksi päiväksi. Kiitokset Ilpo Siimekselle ideasta. Sitä iloa riitti päiväkahviin ja välipalaan. Väentuvan sähkösaunat olivat sitten illansuussa enemmän aikuisten käytössä. Nuoret saunoivat mielellään jurttasaunassa, toki aikuisten valvonnassa.

Leiripäivät noudattelivat keittiön aikatauluja; aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Ei ollut kellään nälkä. Pelattiin, leikittiin, uitiin ja saunottiin. Yhtenä päivänä oli luontorastit. Välipalalla paistettiin rannassa lettuja ja viimeisenä iltana makkaraa.

Torstaina 1.7. Oli sitten leirin ehkä odotetuin päivä. Teimme retken Ähtäri ZOO – eläintarhaan katsomaan Pandoja, sekä muita eläimiä. Päivällisen jälkeen oli sitten perinteiset leiriolympialaiset, johon kaikki osallistuivat reippaasti, vaikka päivä oli ollut helteen takia uuvuttava. Järvessä piti kuitenkin käydä iltapalan jälkeen vielä ennen nukkumaan menoa.

 Viimeisenä kokonaisena leiripäivänä toteutettiin leirikaste niille, jotka eivät koskaan ole olleet leireillä.  Aikuiset kuljettivat leiriläisiä yksitellen silmät sidottuina leirikasteradalla, jolla pieniä toimenpiteitä, maistiaisia ja notkeutta vaativia tehtäviä. Kaikki selvisivät kunnialla ja saivat leirikasteen. Lopuksi uimaan.

Leirillä oli myös innokkaita näyttelijöitä, jotka valmistivat viimeiseen illanviettoon näytelmän. Me kutsuvieraat taputimme ja kiitimme hienosta esityksestä. Ja sitten se yllätys. Taikuri Marko ( Marko Akkanen) saapui lentävine lautasineen ja ilmapalloineen rantanäyttämölle. Lopuksi Markolla oli aikaa väännellä ilmapallomakkaroista mitä ihmeellisimpiä otuksia.

Kaikki mukava loppuu aikanaan. Viimeisenä aamuna oli sitten eri kilpailujen ja olympialaisten palkintojen jako. Leiriläiset olivat reippaita osallistumaan kaikkeen tekemiseen. Jokainen sai muistoksi jotain ja vielä isot halit päälle. Leiri oli ikimuistoinen, säät suosivat, järvessä oli lämmin vesi. Leirillä parasta oli järvessä polskuttelu ja kaikki vanhat ja uudet ystävät.

 

Mia ViRet  

Comments are closed.