Lintu-ja majakkaretki Isokariin 28.4.- 1.5.- 17 on täysi!

HEI!

Viimeiset petipaikat Uudenkaupungin Pirkholmassa meille varatuista mökeistä on täytetty. Toivotaan mukavia kelejä ja paljon meille uusia lintulajeja kiikarien  ja kameroiden ulottuville retkellämme, puhumatakaan Isokarin majakkasaaresta ja vasinkin majakasta.

Isokarin majakkaa kuvaa Altti Holmroos kirjassa SATA SALAISUUTTA kirjoittamalla, että” Isokarin majakkasaari on aarre luontoihmiselle” ja jatkaa” Vuosikymmenien aikana saari on luonnollisesti muuttunut monella tavalla, sen ympärivuotinen asukasmäärä on kadonnut , samoin majakkahenkilöstö on poistunut saarelta ja myös luotsitoiminta hoidetaan Uudenkaupungin satamaan siirretyltä päivystyspaikalta. Ihmeemmin tämä  ei toistaiseksi ole Isokariin jälkiä jättänyt, mitä nyt vanhaan muinaisrantaan on ilmestynyt raivattu polku ja neitseelliseen kallioon ilmestynyt uusi ja monille täysin tuntematon järvi”.

 

ISOKARIN IHMELAMPI

Alttin Holmroos jatkaa:” Tämä järven sijainti aivan saaren ainoan tykin tuntumassa on jäänyt monelta huomaamatta, eikä se ole saarella aina ollutkaan , sillä se ilmestyi sinne vasta muutama vuosi sitten ja on tulos satamaan tehdystä aallonmurtajasta. Isokarin sataman veneilijöitä ihastuttavien riskilöiden pesimäpaikkakivet on todellakin louhittu samalta saarelta ja taitavat myös rannan tarhakäärmeiden kiviset pesäkolot olla peräisin samaisesta louhintapaikasta. Tästä kallioiden ympäröimästä Isokarin sisäjärvestä ei juuri tietoa ole, sen rannalle ei polkuja johda ja jos sinne eksyy, putoamisen estää sitä kiertävä piikkilankaeste. Syykin siihen on selvä, pudotusta alas on paikoin nelisenkin metriä ja pinnan alla odottaa kaikenlaista sinne upotettua romua ja roinaa”.

Kirja: Altti Holmroos, SATA SALAISUUTTA, Ulkosaariyhdistyksen julkaisusarja N:o 15, Newprint Oy Uusikaupunki 2004. s 186.

Kuva: Akari Lindström ja Altti Holmroos kirjasta Altti Holmroos; Isokarin Ihmeet, Ulkosaariyhdistyksen julkaisusarja N:o 14, Newprint Oy Uusikaupunki 2004.

 

Comments are closed.